sok
SWE NOR

FAQ

SPØRSMÅL & SVAR
Er døren min venstre- eller høyrehengslet?
Stå med ansiktet vendt mot døren på den siden der hengslene er synlige, eller der du vet de er festet til karmen. Hvis hengslene befinner seg til høyre, er døren høyrehengslet. Er hengslene på venstre side, er døren venstrehengslet. Vanligst er utadslående dør, som da har hengsler synlige på utsiden. Om du har en innadslående dør, vil den ha hengslene synlige på innsiden. Hovedregelen er at du alltid skal angi hengselplassering fra den siden hengslene er synlige fra.

Kan jeg bytte innerdør selv?
De fleste moderne dører har snap-in hengsler. Med slike hengsler kan du bytte dørblad uten å bytte den gamle karmen. Alt du behøver å gjøre er å løsne leppen på hengslet med en skrutrekker, løfte av den gamle døren, hekte på den nye og skru den fast. Ved bestilling oppgir du høyde og bredde på eksisterende dørblad (tykkelse og hengselavstand er standard på alle innerdører med snap-in hengsler).

Hvordan monterer jeg en ytterdør?
En dør må monteres riktig hvis den skal vare lenge. Be gjerne en fagmann om hjelp, hvis du er usikker på hvordan døren skal monteres. Våre ytterdører (premium og basic i sandwichkonstruksjon) er CE-merket og er testet etter gjeldene krav. Dersom døren monteres og vedlikeholdes riktig, vil du få en dør som tåler vårt tøffe klima og varer i mange år. En ytterdør er under stadig påvirkning av elementene og bør monteres under et beskyttende overbygg. Dette overbygget skal stikke minst 120 mm ut fra veggen og være montert høyst 100 mm over ytterdøren. Samtlige premiumdører og balkongdører leveres med karmhylser for enkel og sikker montering uten bruk av kiler.

Hva følger med når jeg kjøper en ytterdør?
Når du bestiller en ytterdør fra Dooria leveres den komplett med karm, terskel, sylinder, låskasse og sluttstykke. Det du trenger i tillegg er dørvrider og dytt, gerikter og foring til selve monteringen.

Hva følger med når jeg kjøper en innerdør?
Når du bestiller en innerdør fra Dooria, må du også huske å bestille karm, terskel og vrider. Velg gjerne en karm med dempelist som reduserer lukkelyden og dessuten bidrar til å redusere lydgjennomtrenging.

Jeg skal reklamere på døren min. Hvordan gjør jeg det?
Er du en privatperson? Da har du ikke kjøpt produktet direkte fra Dooria, og skal derfor henvende deg der du kjøpte produktet. Der vil du så få hjelp med din reklamasjon.

Hvordan vedlikeholder jeg ytterdøren?
Våre malte ytterdører er behandlet med to-komponentfarge og har fullgod værbeskyttelse. For at malingen skal beholde sin beskyttende funksjon, bør døren rengjøres med jevne mellomrom, én eller flere ganger i året. Rengjør døren med lunkent vann, tilsatt såpe eller ammoniakkfritt vaskemiddel ved behov. Dooria anbefaler at en vokser og polerer malte ytterdører årlig med for eksempel pigmentfri bilvoks uten løse- eller slipemiddel. Spesielt viktig er dette på dører i sterke farger, disse dørene er følsomme for sollys og trenger litt ekstra omtanke. Skader utbedres omgående med egnet maling. Ved større skader anbefales det at man også sparkler og grunner det skadede området.

Hva er fargekoden på hvite standarddører?
Doorias standardhvit er NCS S 0502-Y.

Hva måler jeg for å finne A- og B-mål?
A-mål er total dørtykkelse. B-mål er avstand fra senter av låskassen til dørens utside.

Hva er en modulstørrelse?
Dørstørrelser angis alltid i såkalte moduler. Modulmålet angis i desimeter og angir egentlig ikke dørens størrelse, men størrelsen på hullet i veggen. Karmyttermålet på døren er på ca 10 mm mindre på bredden og høyden for eventuell justering.

Hva gjør jeg med dører som knirker?
Om du har dører som knirker, finnes det flere ulike metoder for å fikse det. Du kan bruke en spesialolje du kjøper i jernvarehandelen, du kan bruke oppvaskmiddel, eller smøre hengslene fra begge sider med vaselin. Det kan være lurt å ha en klut i nærheten når du påfører olje eller annet flytende for å tørke opp søl. Etter påføring åpner og lukker du døren noen ganger. Om det fortsatt knirker, gjenta behandlingen eller du må ta døren av hengslene for en grundigere påføring, med en grundig rengjøring av hengslene for å fjerne støv eller rust.